top of page
Logo cream.png
Keresés

PAVLOVA: A TORTÁK BALERINÁJA

Kívül roppanós, belül krémes, tejszínhab és friss gyümölcsök a tetején: ilyen egy tökéletes Pavlova. Elsőre úgy tűnhet, hogy egy nagyon bonyolult tortáról van szó, mivel egy nagyméretű habcsók gyakorlatilag, és ugye köztudott, hogy a habcsók könnyen eltörhet és kiszáradhat, szóval jó pár dolgon elcsúszhat. De úgy vélem, hogy némi gyakorlást követően egy egyszerű és egyben nagyszerű tortával van dolgunk, mivel lisztet egyáltalán nem tartalmaz, és a legjobb benne, hogy csak egy jó erős robotgép kell hozzá. De honnan kapta a nevét, és hogyan lesz tökéletes? Mindent elárulok.




Érdekesség

Nevét, Anna Pavlova híres balerináról kapta. Az 1920-as években turnézott a törékeny, kecses balerina társulata Ausztrália és Új-Zéland területén és a tiszteletére készítettek egy nagy, kerek, habcsókos édességet, krémes tejszínhabbal és gazdag gyümölcs feltéttel. Így született meg a Pavlova-torta. Bár Ausztrália és Új Zéland egyaránt magáénak vallja a receptet, valamivel több forrás igazolja az új-zélandi eredetet. A desszert mindkét országban népszerű, arrafelé egész évben gyakran találkozni vele, gyakran szerepel ünnepi menüsorokban. Európában és az USA-ban viszont általában nyáron kerül elő, mivel legjobb kísérői a friss, bogyós gyümölcsök.


Hasznos szabályok, tippek az elkészítés előtt

Pavlova alapja sütés előtt.

Az alapja lehet egyszerű habcsók, de kerülhet bele akár kakaópor, darált mák, mandula vagy akár csoki is. Csokiimádóként, naná, hogy tettem bele. A habból egy kosárforma burkot sütünk, amit előre el lehet készíteni, és tálaláskor már csak a díszítés vár ránk. Töltetlenül, alufóliába csomagolva több napig eláll. Szerencsére nagyon sokféleképpen variálható. A tejszínhab kötelező, de kerülhet alá Nutella, citromkrém, csokikrém, vagy bármilyen lekvár is, a tejszínhabra pedig többnyire friss gyümölcsöt teszünk, de szórhatunk rá mandulát, mogyorót, és meglocsolhatjuk olvasztott csokoládéval, vagy különféle szirupokkal is. Nagyjából tíz perc alatt meg is sül. Tényleg nem egy nehéz édességről van szó, de azért az alábbi alapszabályokat érdemes betartani:

  • A sütő legyen jó és fontos, hogy tudjuk a sütünk hőfokát szabályozni, a túl meleg sütő megöli a tortalapunkat és szénné ég az alja (saját tapasztalat).

  • A tojásokat gondosan válasszuk szét, mert nem sikerül a hab, ha csak egy pici sárgája is hozzácsúszik a fehérjéhez.

  • A cukrot ne egyszerre zúdítsuk a tálba, hanem apránként adagoljuk.

  • Az ecetet és a keményítőt nem lehet kihagyni, különben a torta belseje nagyon kiszárad, és nem lesz elég szivacsos. Ne aggódjatok, az ízét nem lehet kiérezni majd.

  • A tésztában legyen egy mélyedés a közepén, hogy a krém vagy tejszínhab ne csurogjon le.

  • A hab legyen magas! Ha nem kisebb lapokat sütünk, akkor legyen a torta 6-7 centis, ugyanis a sütés után picit össze fog esni.

  • Mindenképpen alacsony hőfokon süssük (kb. 120-140 fok), szinte nem is sül, hanem szárad, így lesz tökéletes az állaga.

  • Ne nyitogassátok a sütőt, mert a beáramló hideg levegőtől a habcsókmassza összeesik.

  • Csukott sütőben hagyjátok kihűlni, miután kívül roppanósra száradt.

  • Ne piszkáljuk és ne kóstolgassuk hűlés közben, mert tuti, hogy a végére szét fog esni, ugyanis nagyon törékeny.

  • Díszíteni csak akkor ér, ha teljesen kihűlt.

Pavlova alapja sütés után.

Végül néhány tipp

  • Nem muszáj hatalmas tortákban gondolkodni, a kisebbeket sokkal könnyebb összehozni.

  • A legjobb a friss gyümölcs, de mirelitből is csinálhatjuk, de akkor nagyon gyorsan fogyasszuk el, mert a gyümölcs eláztatja a sütit.

  • Ha van rá mód, ne műanyagtálban hanem fém vagy üvegtálban készítsük el, kezeitek hálásak lesznek érte a mosogatásnál.

  • Ha tojásérzékenyek vagytok, használjatok csicseriborsó levet. Bioboltokban aquafaba néven találjátok, vagy egyszerűen öntsétek le a levet a dobozos csicseriborsóról.

Pavlova erdei gyümölcsös mascarpone-s krémmel, erdei gyümölccsel díszítve.

Legyetek merészek és kreatívak! Lepjétek meg magatokat vagy szeretteiteket egy Pavlova tortával!


23 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


logo horizontal full.png

Chocoleaf - kézműves édességek

Egyedi torta, - sütemény tervezése és elkészítése, akár gluténmentes és cukormentes alapanyagokból. Egyedi megrendelés, rövid határidővel.

KAPCSOLAT

0620 373 4023

Budapest

  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Instagram

Minden jog fenntartva 2019.

logo1.png

Website by:

bottom of page