Egyesek azt gondolják, hogy ha lemondanak a cukorról, akkor már nem is ehetnek édességeket, míg mások tartanak a mentes édességektől, és attól félnek, azok nem lesznek olyan finomak, ízesek, omlósak, mint egészségtelenebb társai. Ez bizony nem így van, csak ismerni kell néhány teljesen egyszerű trükköt, és máris finom cukormentes süteményekhez jutunk, melyeket bűntudat nélkül élvezhetünk.
Cukor, cukor, cukor
A mai modern ételek tele vannak rejtett cukrokkal. Nem is tudjuk elképzelni, mennyi cukor van az előrecsomagolt fehér kenyérben, süteményekben, üdítőitalokban, gyorsfagyasztott ételekben, sőt még az egészséges müzli és gyümölcs joghurt is tartalmaz sok - sok cukrot. A probléma az, hogy a természetben előforduló növények jelentősen alacsonyabb cukortartalommal rendelkeznek, mint a fehér cukor tárolása, és a testünk nem áll készen arra, hogy ezt a cukortartalmat felszívja. Amit nem tudunk használni, felépül a testben, és sok káros következménnyel járhat. Ezt felismerve, egyre többen mondanak le a cukorról, nemcsak a fogyás miatt, hanem az egészségtudatos életmód miatt is. Egyre több család hagyja el a fehér cukrot egyszerűen azért, mert egészségtelen. E törekvés mellett egyre több információval találkozhatunk az interneten, amikkel helyettesíthető a cukor.
Mivel süssünk a cukor helyett?
Manapság egyre több egészséges cukorpótlók találhatók nemcsak a bioboltok, hanem a nagyobb élelmiszerboltok polcain is. Ezek olyan édes ízt adnak át a desszertnek, hogy már nem is lesz szükség cukorra. Nézzünk néhányat!
Méz: a legősibb természetes édesítőszer. Leginkább poharas desszertek, sütés nélküli finomságok elkészítéséhez használjuk, mivel sajnos harminchét foknál magasabb hőmérsékletnél már veszít a sok előnyös hatásából.
Agavé szirup: ezt az édesítőt leginkább kekszek és „keményebb” sütemények készítéshez javasoljuk.
Xilit, avagy a nyírfacukor: mindenféle sütemény és édesség elkészítéséhez bátran használhatjuk, viszont kelt tésztákban nem használható, mert nem segíti az élesztőgombák működését.
Stevia: nagyon jól lehet vele sütni, csupán a mennyiségére kell odafigyelni, épp ezért a folyékony stevia helyett a por alakú változattal érdemes sütni, mert ebből pont annyi kell, mint a cukorból. Sajnos ezzel az édesítőszerrel sem készíthető kelt tészta.
Eritrit: valóban egy kiváló cukorhelyettesítő, 100%-ban természetes. Kelt tészták készítéséhez ez sem használható, ráadásul karamellizálni sem lehet, kelesztést nem igénylő sütemények, kekszek, egyszerűbb torták elkészítéshez azonban kiváló.
A mennyiség is számít
Nem minden cukorpótló édesít ugyanolyan mértékben, mint a cukor. Egyes édesítőszerek erősebbek, mint a cukor, mások gyengébbek. Szerencsére ezt általában a termék csomagolásán feltüntetik, érdemes alaposan ellenőrizni. Tegyünk egy próbát mindegyik természetes eredetű édesítővel és tapasztaljuk ki, hogy melyik süteményhez, vagy desszerthez, nekünk, melyik a legideálisabb.
Sőt, fontos tudni, hogy nem minden mesterséges édesítőszer képes ellenállni a hőnek: az aszpartám és a szacharin elveszíti minden erejét, de a szorbit és eritritol, valamint a ciklamát alapú édesítőszerek jól felszívódnak a sütőben. Sok ember szereti a xilitet vagy nyírfacukrot is, de sokan nem, mert csúnyán meghajtja őket, ráadásul van egy zavaró mellékíze. Mindenképpen törekedjünk arra, hogy minél kevesebb finomított fehércukrot fogyasszunk. Hiszen annyit, amennyire szüksége van szervezetünknek bőven elfogyasztunk egy átlagos és helyes étrend elfogyasztása során.
Mindegyik természetes eredetű édesítőt előnyösebb fogyasztani, mint a sima, fehér cukrot, viszont ne felejtsd el, hogy akármelyiket is választod, az édesítés az édesítés marad. Tarts mértéket akármelyik alternatívát is választod!
Commentaires