top of page
Logo cream.png
Keresés

A TORTA TÖRTÉNETE - Miért a torta a rendezvények sztárja még ma is?

Legyen szó egy gyermek vagy egy felnőtt születésnapjáról - függetlenül a helytől - a születésnapi partik legfontosabb kelléke a torta. Régebben csak két vagy három különféle ízből lehetett válogatni, ám manapság hatalmas választék tárul elénk. Akár megrendeljük, vagy otthon megsütjük, a torta elengedhetetlen kelléke a születésnapi ünneplésnek. Éneklünk, gyertyát fújunk, de honnan erednek ezek a hagyományok? Egyáltalán, a születésnapi torta minek van?Számos elmélet létezik a születésnapi torta eredetéről, az egyik az ókorba nyúlik vissza. Az ókori görögök kerek vagy félhold alakú mézeskalácsot vagy kenyeret készítettek Artemisznek, a hold istennőjének. Mézzel, diófélékkel ízesitették. Egy másik elméletek szerint születésnapi torta a középkori Németországból származik, ahol a Kinderfest hagyománya szerint tortát készítettek a születésnapját ünneplő gyermekeknek. Ugyanakkor az angolok is elkezdtek süteményeket készíteni, amelyekbe egyedi tárgyakat csempésztek: pl. pénzérméket, gyűrűket, gyűszűket. Ezek a tortának nevezett édességek lényegesen egyszerűbb külsővel és ízvilággal rendelkeztek, mint a maiak.


A 17. századra a külső egyre fontosabbá vált, ami hatással volt a születésnapi tortákra is: bevonatok, rétegek, dekorációk kerültek rájuk. Ezek a sütemények voltak a mai sütemények előfutárai. A technológiai fejlődésnek köszönhetően megbízható sütők, különféle formák és finomított cukrok lendítették előre a cukrászatot. Kerek formák fából vagy fémből készültek. A cukor és az edények ára miatt ezek a cukrászati ​​termékek csak az arisztokrácia számára voltak elérhetőek. A 18. századra ezek egyre elterjedtebbé váltak, ilyen módon megfizethetőbbé is. A ma is megszokott forma a 19. század közepén alakult ki, amelyet befolyásolt a finomított fehér liszt és a sütőpor terjedése (élesztő helyett). A gyertyák fújásának szokása azon pogány hiedelmen alapul, hogy a füst a kívánságot eljuttatja a mennybe.  Más elképzelés szerint a gyertya az élet lángját szimbolizálja. Állítólag fontos az is, hogy a tortából az első szeletet az ünnepelt vágja, különben nem lesz szerencséje.


A pogány hiedelem szerint a füst a mennybe juttatja a kívánságot.


A gyermekek számára különösen varázslatos élményt nyújt az éveiket szimbolizáló gyertyák elfújása. A legtöbb gyerek imádja az édességeket, így náluk nagyobb jelentőséggel bírnak az ünnepekkel járó finomságok, ám ha még különlegesek is, na, az hatalmas lelkesedést vált ki belőlük. Természetesen számít, az is, hogy mi a dekoráció! A kisebbeknél ideális választás a rajzfilmfigurás torták, minél több étel, dekoráció vagy kapcsolódó motívum jelenik meg, annál nagyobb az öröm. A tizenévesek körében népszerű a hobbijukat szimbolizáló torták és dekorációk. Az ízeket tekintve érdemes a klasszikusokban gondolkozni, melyek közül egyértelműen a csoki a favorit, de a legideálisabb az, ha több ízből is lehet választani, kiváló választás az emeletes torták. A kornak inkább az íz- és formavilág tekintetében van szerepe, ahol valljuk be ma már az egyediség nagyon fontos, hiszen egy kis extrával felturbózott torta is hozzátesz ahhoz, hogy az ünnepelt különlegesnek érezze magát.A gyerekek rajonganak az édességekért.

Az elmúlt öt évben a mentes cukrászati ​​termékek iránti kereslet világszerte több mint kétszeresére nőtt. Vegetáriánus és vegán desszertek esetében az emelkedést legfőképpen a 25-34 éves fogyasztók generálták. Ez a korosztály az, amelyik nem ragaszkodik a hagyományos kinézetű vagy ízű édességekhez, hanem bátran kipróbál számára ismeretleneket is.


Bízd profikra a születésnapi torta elkésztését és tényleg minden tökéletes lesz, filter nélkül is! 

Képgalériámban bepillanthattok tematikus torta – és édességválasztékokba is!

232 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


logo horizontal full.png

Chocoleaf - kézműves édességek

Egyedi torta, - sütemény tervezése és elkészítése, akár gluténmentes és cukormentes alapanyagokból. Egyedi megrendelés, rövid határidővel.

KAPCSOLAT

0620 373 4023

Budapest

  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Instagram

Minden jog fenntartva 2019.

logo1.png

Website by:

bottom of page