top of page
Logo cream.png
Keresés

Muffin vagy Cupcake: van különbség?


Muffin vagy cupcake? Nem mindegy, mert nem ugyanaz. De egy valamiben azért közösek: ellenállni egyiknek sem lehet. Mindkét finomság trendi süteménynek számít manapság nemcsak világszerte, de Magyarországon is. És habár a kettő közül itthon a muffin az elterjedtebb, egyre inkább találkozni már a cupcake kifejezéssel is és egyre elterjedtebb nálunk is a családi, baráti összejöveteleken (pl. születésnap, leánybúcsú, esküvő, lakásavató). Nem is csoda, mivel finom, egyszerű, jól néz ki és csábító is, tényleg nehéz neki ellenállni. Azt hiszem, ha süti lennék, akkor cupcake lennék. :)

Na de mi a különbség a kettő között? Mi a muffin és mi a cupcake? Ebben a cikkben most megtudhatod, és még egy hasznos összehasonlító táblázatot is találsz, amiből világosan kiderül a muffin és a cupcake közötti különbség.
Muffin vs. Cupcake


A muffin egy süteményfajta, melynek két fő változata az angol és az amerikai muffin. Legtöbbször kifejezetten erre a célra gyártott muffin sütőben sütik meg. A cupcake (másként: tortácska, mini torta) kis, egy adagos, muffinhoz hasonló sütemény, amit vékony papír- vagy alumíniumformában lehet kisütni.


Egy nagy alapvető különbség van a két sütemény között, legalábbis az én tapasztalatom szerint, mégpedig a tészta, és persze az ellenállhatatlan, mutatós látvány. A cupcake egy négy tojásos piskóta tészta, ami legtöbb esetben vajjal készül, a muffin pedig egy két tojásos tészta, zsiradékkal vagy olajjal készül. Továbbá a nyers tészta a muffin esetében sűrűbb. Aztán méretben és díszítésben is eltér. A cupcake általában kisebb, mint a muffin, cserébe egy hatalmas krémkalap kerül a tetejére, színes, díszes cukorkákkal, és ez a krém hordozza az “erejét”, erre kerül a hangsúly, nem pedig a tésztára. A krém ízesítésének csak a képzelet szabhat határt. Ezzel ellentétben a muffint elsősorban a tészta teszi egyedivé, és amit a tésztához keverünk. Rendkívül könnyedén és sokféleképpen variálható. Az egyszerű fűszerek mellett a nyers tészta gazdagítható például asztalt gyümölcsökkel, olajos magvakkal, és csokoládéval, illetve sós változat esetén sajttal, sonkával és zöldségekkel. Készre sütve lekvárral vagy különféle krémekkel tölthető. Uhh, most meg is kívántam, a hétvégén biztosan sütök a családnak.


 

További különbségként még megemlíteném azt, hogy a muffint el tudjuk készíteni egészséges alapanyagokból is, de a cupcake-et nem igazán, egy igazi cukorbomba. Ráadásul a muffin sós is lehet, míg a cupcake kizárólag édes változatban létezik. Nem mellesleg a muffin általában kevésbé édes, így remekül passzol a reggeli kávéhoz. Végül a muffinnál nem feszülünk rá a tökéletes kinézetre, míg a cupcake-nél nagyon is. A szemet gyönyörködtető tökéletes díszítés talán az egyik legfontosabb cél. Egy tipp: kész cukordíszekkel egyszerűbb a dekorálás.Néhány szabály


Akármennyire is meglepő, a muffin sütésnél is vannak alapszabályok, amiket be kell tartani, ha igazán jó muffint szeretnénk.

  • Amikor a száraz és nedves hozzávalókat összeverjük, nem szabad a masszát túldolgozni, mert kemény lesz a sütemény.

  • A sütőpor legyen friss, de 1 évnél semmiképp se öregebb, szódabikarbónánál ez max. 3 év lehet.

  • A tej, tojás és vaj legyen szoba-hőmérsékletű mielőtt dolgozni kezdünk vele.

  • Az adalékok (csoki, magok, gyümölcs) mennyiségét pontosan lőjük be, hogy ne húzzák le a könnyű, levegős tésztát.


És akkor az ígért összehasonlító táblázat:


Röviden összegezve: a muffin inkább a hétköznapok gyors desszertje, de reggelinek is kiváló választás, édes és sós verziója is, míg a cupcake inkább partifalat. De bármelyikre is esik választásunk, biztosan el fog fogyni és bármilyen eseményen sikert fog aratni.

Neked, melyikre esik a választásod?

714 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


logo horizontal full.png

Chocoleaf - kézműves édességek

Egyedi torta, - sütemény tervezése és elkészítése, akár gluténmentes és cukormentes alapanyagokból. Egyedi megrendelés, rövid határidővel.

KAPCSOLAT

0620 373 4023

Budapest

  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Instagram

Minden jog fenntartva 2019.

logo1.png

Website by:

bottom of page